Natuurfotografie Jan van der Geld

Een reis door Zweden, Finland en Noorwegen naar Lapland en Varangeroya

Als begin april de kraanvogels terugkeren naar het Hornborgasjon begint in Zweden het voorjaar. In Kvismaren ontwaakt de ringslang, veel dieren krijgen het voorjaar in het hoofd. Maar het is nog lang geen zomer als we in mei en juni het voorjaar achterna gaan op een reis naar het hoge Noorden. We stranden nog in de sneeuw en gedurende de nacht kan de temperatuur nog tot ver onder nul graden zakken. 
Auerhoenders lopen langs de snelweg, waar eens in het kwartier een auto passeert. We worden wakker tussen de bolderende korhoenders. De landschappen zijn zeer divers; bossen, meren, rivieren, bergen, hoogvlaktes en hoogvenen. Je komt eigenlijk oren en ogen tekort. Wat te denken van ontmoetingen en avonturen met wilde zwanen, kuifduikers, zaagbekken, smienten, ijseenden, sperweruilen, hazelhoenders, sneeuwhoenders, kleine jagers, oeverlopers, franjepoten, morinelplevieren,  regenwulpen, goudplevieren, roodsterblauwborsten, kepen, pestvogels, roodkeelpiepers en strandleeuweriken, te veel om op te noemen.
Elanden staan vaak in de bosrand en als een groep rendieren de weg oversteekt, moet je gewoon even wachten. Lapland ontwaakt en in Varangeroya raken we niet uitgekeken. Laat u verrassen door de schitterende landschappen, flora en fauna van het hoge Noorden.
Zie voor foto’s onder Startpagina / Natuur van Lapland

Ik verzorg voor u een lezing of presentatie. De inhoud of lengte van de presentatie wordt in overleg met u samengesteld.