Natuurfotografie Jan van der Geld

Lezing  “Natuur en cultuur van Spitsbergen”
Van 2006 tot en met 2009 mocht ik,  met de driemast-topzeilschoener “Oosterschelde” uit Rotterdam en het tall-ship “Antigua” uit Friesland, acht reizen gidsen naar en op Spitsbergen. De meeste plaatsen in West-Spitsbergen, maar ook de oostkant van Spitsbergen, Nordausland, Wlhelmoya, Barentzoya  en Bereneiland zijn meerdere malen bezocht.
Spitsbergen is, ondanks zijn lage temperaturen, nog steeds een hot item. Zo’n vierhonderd miljoen jaar terug lag Spitsbergen nog in een tropisch klimaat ter hoogte van de Evenaar. Nu ligt het vlak bij de Noordpool en is het bijzonder dat op veel plaatsen de geologische vorming zeer goed bekeken kan worden.
In een lezing kan ik u vertellen over de bijzondere geschiedenis, de eeuwenoude menselijke activiteiten, alle bijzondere plekken, de bergen, de gletsjers, de permafrost, de vogels, de alpiene planten en de voorkomende dieren als robben, walrussen, walvissen, poolvossen en natuurlijk de ijsbeer.
De flora is heel bijzonder, maar tegelijk  onopvallend. De lage temperaturen voorkomen een uitbundige groei en bloei.
Op Spitsbergen broeden maar zo’n dertig soorten vogels, maar dan vaak  wel in zeer grote aantallen. Kleine alk, dikbekzeekoet, grote burgemeester, drieteenmeeuw, ivoormeeuw, kleine en kleinste jager, paarse strandloper, rosse franjepoot, roodkeelduiker, het Spitsbergensneeuwhoen en vele andere soorten zullen de revue passeren.
De meeste plaatsen op Spitsbergen zijn alleen met een boot te bezoeken. Verschillende organisaties  bieden reizen “op maat” aan. Deze zijn, afhankelijk van uw wensen,  nogal prijzig. Een goede reden om u goed te laten informeren. Een warm pleidooi voor een bezoek en een enthousiast verhaal en mooie beelden kan ik u alvast geven.  
Zie voor foto’s onder portfolio > reizen> Spitsbergen

Ik verzorg voor u een lezing of presentatie. De inhoud of lengte van de presentatie wordt in overleg met u samengesteld.